香港一日行程

Glide Featured Traveller

Glide認為每個旅人的行程都是獨一無二的,藉著分享,可以幫助其他旅人在計劃行程更得心應手,亦可以作為自己的回憶錄。如果你也有香港一日行程分享,按此分享,成為Featured Traveller!

一日遊行程 -水上活動

【香港好去處】香港獨木舟之旅-五個香港世外桃源

【香港水上活動】說到香港近年最熱門的水上活動非獨木舟莫屬。獨木舟是一項很適合一家大小的水上活動,除了容易掌握外,更能放鬆心情。而且最近疫情反反覆覆,出國的日子遙遙無期,所以Glide將會為大家介紹在香港獨木舟時可以去到的5個世外桃源,一解各位出國之情。

【香港好去處】隱世水清沙幼綠蛋島 – 浮潛/獨木舟聖地+實用資訊

【香港水上活動】沖繩呢一個充滿夏日氣息嘅小島,相信係唔少衝浪同水上活動愛好者想去嘅水上天堂,佢澄澈嘅海洋,幼滑嘅沙灘,令到唔少人都鍾情於呢個日本島嶼。但係而家疫情關係,大家無論想點去都去唔到,各位大海之子想去又無得去一定忍得好辛苦,不過唔洗怕!今日就同大家介紹一下有香港沖繩之稱嘅綠蛋島,等大家可以扮去旅行止止癮,抽出一個週末,去香港沖繩出走一轉!

【香港好去處】香港十大潛水地點 – 暢遊香港水世界

【香港水上活動】有人話,香港水質無馬爾代夫咁清澈,珊瑚礁群數量又無澳洲咁廣,海水渾濁,物種平凡,唔值得浪費時間於香港潛水,但其實香港飽藏左多個潛水熱點等待人們發掘,有啲更係受國際認可嘅地質公園!今日就同大家介紹十個香港潛水勝地,等無得出國潛水心癢癢嘅大家,喺香港都可以享受非凡潛水體驗,一齊暢遊香港水世界!

【香港水上活動】西貢果洲群島潛水-色彩斑斕的海底花園

【香港好去處】西貢果洲群島潛水-色彩斑斕的海底花園

【香港水上活動】其實除了西貢知名的沙灘外,西貢附近有不少島嶼值得探索。這次Glide將會為大家介紹一個潛水發燒友必去的島嶼,果洲群島。果洲群島清水灣對出海面上,地貌豐富,擁有世上罕見的大面積六角柱狀節理火山岩。島附近有不同的珊瑚群落和海洋生物,有些更有「海底花園」的美稱。

【香港水上活動】西貢海下灣獨木舟浮潛-探索巨大珊瑚群

【香港好去處】西貢 海下灣 獨木舟浮潛-探索巨大珊瑚群

【香港水上活動】因為疫情關係,一班潛水發燒友只可以係本地的水域活動。但其實香港本地也有不少美麗的水域等待大家探索,特別是本文介紹的海下灣。除了良好的水質外,海下灣亦擁有豐富的海洋生物,可算是香港其中一個浮潛勝地呢!

一日遊行程 - 單車

【露營地點】東龍洲營地 -假日尋龍秘傳!

【露營地點】東龍洲營地 -假日尋龍秘傳

【香港露營地點】【東龍洲營地】講到香港營地推介又點少得受盡香港人歡迎嘅東龍洲營地呢!大家如果已經對燒野食、玩board game呢啲一般嘅露營活動感到乏味,又唔想只係露營睇景咁單調的話,不妨嚟到呢個滿佈歷史文化、奇珍異石嘅避世小島,利用呢個假日,喺露營期間,同朋友一齊進行一次難忘嘅尋龍探險!

【香港水上活動】體驗水上瑜珈+梅窩美食遊!頌缽體驗

【梅窩好去處】體驗SUP瑜珈+梅窩美食遊!

【香港水上活動】體驗水上瑜珈+梅窩美食遊!水上瑜珈,又名槳板瑜伽SUP Yoga (stand up paddle yoga),是站在直立板上練習瑜伽的活動。與普通瑜珈不同,把瑜珈帶到室外,真正與大自然融為一體,讓心靈得以從枯燥中釋放。今次glide會為大家介紹香港可以進行水上瑜珈的地方,以迎接初夏!

一日遊行程 - 狗狗一日行程